تجهیزات هوشمند سازی ساختمان از ابزارآلاتی هستند که انواع مختلفی دارند و با استفاده از مدرنترین تکنولوژیهای روز دنیا ساختهشدهاند. این تجهیزات در هر نوعی که باشند قابلیت اتصال به یک شبکه هوشمند را دارند و کنترل از راه دور مهمترین مزیت آنها محسوب میشود. هوشمند سازی ساختمانها توسط تجهیزات متفاوت با قابلیتهای بالا، امنیت ساختمان و افراد ساکن در آن را افزایش میدهد.
انواع تجهیزات هوشمند سازی ساختمان
هدف از به کار بردنتجهیزات هوشمند سازی برای یک ساختمان، مهیا نمودن آسایش و امنیت ساکنان آن ساختمان میباشد. این تجهیزات از لحاظ ارتباطات به دو دسته با سیم و بدون سیم تقسیم بندی میشوند که هرکدام کارایی مختص به خود را دارند.
تجهیزات ارتباط بی سیم برای برقراری ارتباط با سیستم مرکزی از بستر اینترنت استفاده میکنند. افراد میتوانند به وسیلهاین سیستم در هر مکانی که هستند با یک گوشی و دسترسی به اینترنت، تنظیمات هوشمند سازی محیط را انجام دهند. اما برای این کار تجهیزات هوشمند باید به وسیله یک مودم در یک شبکه قرار بگیرند.
اما تجهیزات هوشمند سیمی که Bos و Mod دو نمونه از آنها هستند با استفاده از سیم به سیستم مرکزی متصل میگردند. سیستمهای هوشمند سازی ساختمان انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای قابلیتهای متعدد هستند و نمونهای از آنها به شرح ذیل است.
سیستم اعلام حریق
امروزه سیستم اعلام حریق در تمامی ساختمانها استفاده میگردد و شامل اجزاء متفاوتی میباشد. سیستم اعلام حریق قابلیت این را دارد که در هنگام پخش دود و یا آتش، افراد را به وسیلههشدارهای دیداری و شنیداری مطلع سازد. این نوع سیستم به دو صورت اتوماتیک و دستی کار میکند و معمولا در هنگام آتش، صدایی مانند آژیر از خود تولید میکند. تجهیزات اعلام حریق، انواع متفاوتی دارند که سیستمهای دو سیم، متعارف و آدرسپذیر نمونههایی از آن هستند.
سیستمهای کنترل دما
سیستم کنترل دما معمولا در ساختمانهای اداری و تجاری تعبیه میشود و وظیفه آن کنترل دمای محیط داخلی میباشد. خدمات هوشمند سازی محیط زندگی با استفاده از سیستم کنترل دما مزایای زیادی به همراه دارد. این سیستم، این امکان را به افراد میدهد که بتوانند با کنترل دمای فضا، راحتی و آسایش را برای خود به ارمغان بیاورند.
سیستمهای سرمایشی و گرمایشی
سیستمهای گرمایشی و سرمایشی انواع مختلفی دارند و در تمام ساختمانها از آنها استفاده میشود. وظیفهاین سیستمها انتقال گرما و سرما به داخل محیط و انجام عمل تهویه به بهترین شکل ممکن است. در واقع میتوان گفت که این نوع سیستمها میتوانند کیفیت هوای فضاهای سربسته را به سطح استاندارد برسانند.
سیستمهای کنترل روشنایی
یکی دیگر از اصلیترین سیستمهای هوشمند سازی ساختمانها، تجهیزات روشنایی هستند که انواع مختلفی دارند.
سیستم کنترل دسترسی
سیستم کنترل دسترسی برای محافظت از ساکنین استفاده میشود و ورود و خروج افراد را کنترل میکند.
دستیار مدیریت تجهیزات به وسیلهفرمان صوتی
با استفاده از فرمان صوتی میتوان همه تجهیزات هوشمند ساختمان را کنترل کرد. همچنین با به کارگیری دستیار فرمان صوتی میتوان برای انجام کارهای روزانه برنامه ریزی هدفمند انجام داد. استفاده از سیستمهای کنترل روشنایی به افراد این امکان را میدهد که بتوانند نور محیطی که در آن هستند را مدیریت نمایند.
دوربینهای مدار بسته
هوشمند سازی محیط زندگی با استفاده از دوربینهای مدار بسته، نقش بسیار مهمی در امنیت ساختمانها دارد. بهرهگیری از دوربینهای مدار بسته، امنیت ساختمانها را افزایش میدهد و موجب به حداقل رساندنسرقتها میشود. این نوع از تجهیزات هوشمند انواع متفاوتی دارند که دارای قابلیتهای متعدد هستند و متناسب با شرایط محیطی انتخاب میشوند. دوربینهای دید در شب، بولت، مادون قرمز، شبکه ای، HD و… نمونهای از دوربینهای مدار بستهبه شمار میآیند.
قفلهای هوشمند
قفلهای هوشمند نمونهای دیگر از تجهیزات هوشمند سازی ساختمانها محسوب میشوند که افزایش امنیت ساختمان از وظایف آنها میباشد. قفل کردندرب از راه دور، یکی از مهمترین مزایای استفاده از قفلهای هوشمند به حساب میآید. این قفلها قابلیت وصل شدنبه موبایل را دارند و با به کارگیری آنها هیچ سارقی نمیتواند قفلها را باز کند.
سنسورها
وظایف سنسورها جمعآوری اطلاعات مربوط به محیط و انتقال آنها به پردازنده مرکزی و اصلی میباشد.
پنلهای لمسی
این پنلهای هوشمند بر روی دیوار نصب میشوند و از طریق آنها میتوان سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و روشنایی را کنترل نمود.
نحوه عملکرد و کاربرد تجهیزات هوشمند سازی ساختمان
وظیفه اصلی تجهیزات مربوط به هوشمند سازی ساختمان، کنترل دما، مدیریت روشنایی و کنترل تهویه میباشد. سیستمهای خودکار ساختمان به طور جداگانه هرکدام از اجزاء سیستم هوشمند سازی ساختمان را تحت نظر دارند و میتوانند در زمان بروز مشکل به مدیران اطلاعرسانی کنند.
عملکرد این سیستمها به گونهای است که میتوانند بدون دخالت منابع انسانی در صورت وجود مشکل، به طرز هوشمندانهای شرایط را مدیریت کنند. اما علاوه بر آن، ساکنین ساختمان نیز میتوانند تنظیمات دستی و تایمرهای هفتگی بر روی این سیستمها اعمال کنند. هرکدام از تجهیزات هوشمند سازی ساختمان میتوانند طیف وسیعی از اطلاعات جمعآوری شدهرا به وسیلهحسگرها ثبت نمایند.
به طور مثال: ساختمانی دارای سیستم هوشمند کنترل دما است و کیفیت هوا در داخل این ساختمان اهمیت بسزایی دارد. سیستم هوشمند به کمک حسگرهایی که دارد میتواند کیفیت هوای داخل محیط را ارزیابی کند و به کمک سیستمهای تهویه، هوای تازه را به فضای ساختمان هدایت نماید. هوشمند سازی ساختمان ها با تجهیزات متفاوت مزایای زیادی دارد که برخی از این مزیتها به موارد زیر هستند.
- کاهش مصرف انرژی
- افزایش بهرهوری
- به حداقل رساندن سرقتها
- افزایش امنیت ساختمانها
- کنترل و مدیریت کردن عبور و مرور
- کنترل کردن تجهیزات در خارج از ساختمان
- رفاه و آسایش ساکنین
و اما در خصوص هزینه هوشمند سازی ساختمانها باید گفت که تجهیزاتی که در این زمینه استفاده میشوند انواع مختلفی دارند. پس میتوان نتیجه گرفت که این هزینهها براساس کارایی و قابلیتهای تجهیزات مورد استفاده جهت هوشمند سازی، متغییر خواهد بود. پس اگر بخواهیم در یک ساختمان از تجهیزات هوشمند سازی پیشرفتهبا قابلیتهای زیاد استفاده کنیم قطعا باید هزینههای بیشتری بپردازیم.
کلام آخر
هدف از به کارگیری تجهیزات مختلف برای هوشمند سازی ساختمانها، افزایش راحتی و امنیت ساکنین میباشد. استفاده از این سیستمها مزایای بسیاری داشتهکه صرفه جویی در مصرف انرژی، مهمترین مزیت آنها به شمار میآید. توجه داشتهباشید که قبل از هوشمند سازی ساختمان، زیر ساختهای لازم جهت هوشمند کردنرا فراهم آورید. تجهیزات هوشمند سازی را از یک شرکت معتبر تهیهنمایید و اطلاعات لازم را در خصوص هریک از این تجهیزات داشتهباشید.